Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor

Prof. Dr. Bilinç Bulucu, diş çürüğünün dünya genelinde yaygın görülen bir sıhhat sorunu olduğunu ve tedavi edilmediği takdirde diş kaybına yol açabilen kronik bir hastalık olduğunu belirtti. 
 
Bulucu, “Çürük sebebi çok nedenli olup ana etkenler, ağızda bulunan ‘Streptococcus mutans’ kümesi mikroorganizmalar, çok karbonhidrat alımı (özellikle sukroz) ve bu faktörlerin etkileşimi için kâfi vaktin geçmesidir. İkincil etkenler cinsiyet, coğrafya, dişin kalsifikasyon kalitesi, hormonal değişiklikler, tükürük kalitesi ve ölçüsü üzere faktörlerdir” sözlerini kullandı. 

Yoğurt, ayran, kefir, keçi sütü ve sirke üzere probiyotik içeren besinlerin genel sıhhat üzerinde de olumlu tesirleri olduğunun altını çizen Bulucu, probiyotiklerin diş çürüğü ve ağız sıhhati üzerindeki tesirlerinin merak edilen bir husus olduğunu ve bu mevzuyu incelemek üzere çalışmalar yapıldığını vurguladı. 
 
Probiyotiklerin, ağız sıhhatini güzelleştirmede kıymetli bir rol alabileceğini, bu mikroorganizmaların diş çürüğü ve ağız enfeksiyonların önlenmesinde tesirli olabileceğine işaret eden Bulucu, probiyotiklerin ağızda patojen mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyerek ağız florasını koruduğunu ve diş sıhhatini güzelleştirdiğini aktardı. 

Bulucu, probiyotiklerin patojen bakterilerle çabada çeşitli düzeneklerle tesirli olduğunu belirterek, asidik pH’ı düşürerek, plak oluşumunu engellediği ve bağışıklık sistemi üzerinden esirgeyici tesirler göstererek ağız sıhhatini desteklediği bilgisini paylaştı. 

Probiyotiklerin çürüklerin oluşumunu engellediğine dikkati çeken Bulucu, şunları kaydetti: 

“Probiyotikler, ağızda bir biyofilm oluşturarak patojen bakterileri uzak meblağ. Bilhassa ‘Streptococcus mutans’ üzere çürüğe neden olan bakterilerin sayısını azaltarak, çürüklerin önlenmesinde değerli bir rol oynar. Ayrıyeten probiyotikler, ağızda kandida sayısını azaltarak, enfeksiyonları denetim altına almayı da sağlar. Bu mikroorganizmaların ağızda olumlu bir istikrar yaratarak, çürüklerin yanı sıra ağız kokusu, candida enfeksiyonları ve periodontal hastalıkların tedavisinde de tesirli olur.” 

Beslenme alışkanlıklarının diş sıhhati üzerindeki tesirleri düşünüldüğünde, probiyotiklerin umut vadeden bir araştırma konusu olduğuna değinen Bulucu, “Bu mikroorganizmaların diş çürüğünü önlemede ve ağız enfeksiyonlarını tedavi etmede kıymetli bir yer tutacağına ve probiyotiklerin ağız sağlığındaki tesirlerinin, gelecekte daha geniş kullanım alanları bulacağına inanıyorum. Gelecek yıllarda yapılacak araştırmalarla hususun daha yeterli anlaşılması açısından daha fazla klinik çalışma yapılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir