Başkent Ankara çabucak her sabah, zifiri karanlıkta yoksulluğun dramına tanıklık ediyor. Haftanın 6 günü saat 06.00’da vatandaşlar ucuz et için Et ve Süt Kurumu (ESK) önünde kuyruklar oluşturmaya başlıyor.
Saat 07.00’de açılan mağazada birinci gayret numaratörden sıra almak için başlıyor. Numarasını alan soğukta 2 saat daha bekliyor. Saat 09.00’da ise 10’ar kişilik kümeler halinde içeri alınan vatandaşa satış başlıyor. Lakin sırası gelen ve içeri giren de et eserlerinde kişi başına yalnızca 1’er kilo alabiliyor, istek ucuz kıymaya. ESK mağazalarında kıyma 89, kasaplarda ise 150 liradan satılıyor. Dana kuşbaşı kasapta 185, ESK’da ise 99 lira. Ortadaki fiyat uçurumu nedeniyle ESK’ların önündeki kuyruk da uzuyor. Dondurucu soğukta 1 kilo et alabilmek için saatlerce bekleyen vatandaşlar “Bizim gayretimiz 89 liralık kıyma alabilmek için. Bonfile, pirzola, kuşbaşına ulaşmamız mümkün değil, tadını bile unuttuk, karanlıkta yalnızca bir kilo kıyma alabilmek için saatlerce bekliyoruz” dediler.
Şevket ÖZTÜRK (63 yaşında emekli): Maaşım taban fiyat hududunda. Konutta üç bireyiz. Ayda lakin bir sefer bir kilo kıyma alabiliyorum. Kuralların bu derece zorlaştığı bir periyot hatırlamıyorum.
Celal ŞİMŞEK (39 yaşında bakkal): Kazandığım aylık, minimum fiyatın bile altına düştü. İki hatta üç ayda bir, 1 kilo kıyma alabiliyorum. Öteki et eserlerine yaklaşmak da bizim için artık imkansız.
İlhan TAYBOĞA (70 yaşında seyyar satıcı): Meskende iki kişi yaşıyoruz, eşim konut hanımı. Aylık karım 6 bin lirayı geçmiyor. Ayda lakin 1 kilo kıyma alabiliyoruz. Yakında bunu da alamayacağız.
Mehmet ŞENOĞLU (56 yaşında anahtarcı): Tek başıma yaşıyorum. Elime geçen minimum fiyattan de düşük. Ayda bir kilo kıymayı zorlukla alabiliyorum. Öbür et çeşitlerinin tadını zati unuttuk.
Erhan CEYLAN (52 yaşında özgür meslek): Anne ve babamla yaşıyorum. Aylık karım 4-5 bin lira. Buraya 89 liralık kıyma için geldim. Kıyma dışında hiçbir et eserine param yetmiyor.